Curtea de Apel Mures a decis intr-un proces privind o contestatie la o decizie a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii ca pagina de Facebook este spatiu public si comportamentul din acest spatiu este supus rigorilor legale. Decizia Curtii de Apel Mures a fost luata dupa ce Mircea Munteanu, directorul de cabinet al Prefecturii Mures, a fost sanctionat de CNCD pentru ca a postat pe wall-ul sau un slogan nazist. Instanta a retinut ca profilul personal de Facebook este spatiu public.

In februarie 2012, CNCD l-a sanctionat pe Mircea Munteanu, director de cabinet al prefectului de Mures, cu 1.000 de lei pentru ca in timpul protestelor impotriva guvernului Boc a postat pe contul sau de Facebook mesajul: „Arbeit macht frei - asta sa inteleaga protestatarii”. Acest fiind unul din sloganele folosite de nazistii lui Adolf Hitler. Arbeit macht frei este si mesajul care apare la intrarea pe poarta lagarului de la Auschwitz, utilizat de nazisti pentru exterminarea evreilor.

CNCD a considerat ca acest mesaj este unul discriminatoriu si a decis sa-l sanctioneze pe Mircea Munteanu. In apararea sa, functionarul a argumentat ca mesajul sau a fost postat in timpul liber si ca pagina sa de Facebook este un spatiu privat care nu are legatura cu activitatea sa din cadrul prefecturii. “Astfel, cu privire la acest aspect, recurentul arata ca trebuie tinut cont de urmatoarele aspecte: mesajul sau a fost exprimat pe pagina sa personala inregistrata pe site-ul de socializare Facebook si accesibil exclusiv persoanelor acceptate de el, fiind, asadar, un mesaj privat”, a sustinut functionarul in apararea sa.

Curtea de Apel a decis insa ca profilul de Facebook este un spatiu public si ca un mesaj postat pe wall nu poate fi asimilat unui mail privat. “Astfel, reteaua de socializare Facebook nu poate echivala, sub aspectul controlului mesajelor difuzate, cu o casuta postala electronica. Profilul sau personal pe Facebook, chiar daca este accesibil doar prietenilor, adica unui grup restrans de persoane, tot public este, oricare dintre „prieteni” putand distribui informatiile postate de titularul paginii” , a retinut instanta Fuctionarul a mai incercat sa se apere, argumentand ca,de fapt, el nu a dorit sa utilize sloganul „Arbeit macht frei” in sensul utilizat de nazisti si ca, de fapt, acest mesaj are alte radacini. Instanta a respins aceasta argumentatie, explicand ca acest slogan este asociat nazistilor si ororilor comise de acestia. “Utilizarea in sine a afirmatiei „Arbeit macht frei” intr-un cadru public sau accesibil publicului, cu ocazia exprimarii unei opinii referitoare la o anumita categorie de persoane (protestatarii), provoaca fara nici un dubiu asocierea acesteia cu sentimente de dispret, repudiere, intoleranta, asa incat, reclamantul nu poate sustine ca a actionat fara vinovatie. Pe de alta parte, nu pot fi retinute nici sustinerile potrivit carora prin postarea mesajului nu a urmarit lezarea demnitatii umane cata vreme, asa cum s-a aratat mai sus, utilizarea acestui slogan, asociat in constiinta populara cu ororile nazismului, dovedeste intoleranta acestuia fata de drepturile civile ale protestatarilor, consecinta fiind lezarea demnitatii acestora”, a mai motivat instanta.

VEZI AICI HOTARAREA INSTANTEI

SURSA - http://www.gandul.info

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează