Tutorial video optimizare Graph Search in facebook

Facebook a promis pe 15 ianuarie ca prezinta proiectul la care lucreaza. L-a anuntat si se numeste Graph Search, un motor de cautare in interiorul retelei sociale bazat pe patru piloni: oameni, poze, locuri si interese. Deocamdata, este in faza beta, dar unii utilizatori au avut deja acces si au revenit cu o impresie despre noua inovatie Facebook.

Graph Search va veni pentru toti utilizatori, dar dupa cum a sunat si anuntul pentru eveniment, Facebook inca lucreaza la el. Celor din SUA le este permis accesul, daca vor sa incerce, dar cei din alte tari se pot doar inscrie pe o lista de asteptare pentru a fi notificati atunci cand motorul de cautare este disponibil. Cei de la „The Next Web“ au obtinut acces si au revenit cu o impresie despre Graph Search. Deocamdata, motorul de cautare poate fi folosit doar pe site, nu si in aplicatia mobila pentru smartphone sau tableta. La prima vedere se observa disparitia casetei de cautare din partea de sus, ea fiind inlocuita cu o bara albastra care, conform lui Mark Zuckerberg, vrea sa sugereze ca poti cauta orice, nu mai esti restrictionat de un tipar. Bara albastra este marcata cu litera „f“. Exista si un tur al Graph Search pentru a te obisnui cu modul in care functioneaza. 

Daca ignori acest ghid de inceput, dupa cum mai aleg unii utilizatori, poti trece direct la cautare. Tastezi ceva, un cuvant, un termen pe care l-ai vrea contextualizat si despre care vrei sa afli informatii, la fel ca in oricare alt motor de cautare, iar pe masura ce tastezi vei si primi un scurt rezumat cu rezultatele. Facebook ofera si cateva mostre care includ poze ale prietenilor, restaurante sau alte localuri din apropierea ta, jocuri pe care le-au accesat prietenii tai, muzica pe care ei au apreciat-o sau poze pe care tu le apreciezi.

Cum este si normal, odata introdus obiectul de cautat, algoritmul Graph Search determina ce rezultate trebuie sa-ti afiseze. Cu cat este mai detaliat obiectul cautarii, cu atat cautarea in sine este mai complexa. Va aduce in fata pagini relevante, grupuri sau chiar prieteni, daca exista cineva cu numele acela. Poti cauta, dupa cum TNW a aratat, ceva mai complicat, cum ar fi „prieteni care muncesc la [...]“ si Graph Search intoarce drept rezultat oamenii care si-au trecut la „slujba“ compania, site-ul, etc. in cauza.

La Graph Search este vorba de rafinare. Exista cateva sute de combinatii pe care le poti aplica pentru a-ti da cel mai bun rezultat. Aceste incrucisari in cautare se bazeaza pe selectarea unor categorii. Zuckerberg a spus ca acest motor de cautare cauta sa fie cat mai natural cu putinta, adica sa nu tina mai mult cont de ceea ce scrii, ci de ceea ce vrei sa afli. Totusi, TNW a descoperit ca sunt aspecte care tin de sintaxa. De exemplu, rezultatele sunt diferite cand cauti „mesaje pe care prietenii le apreciaza“ si cand vrei sa afli „subiecte despre care prietenii posteaza“. Ramane insa valabila promisiunea ca totul se invarte in jurul tau si al conexiunilor tale. Fie ca e vorba de poze si videoclipuri, fie ca e vorba de interese, rezultatele prietenilor cu care ai cea mai buna relatie si cele mai multe legaturi vor fi in varful lantului trofic al cautarii prin Graph Search.

Afisarea se face ca pe un avizier, nu cu paginii ca in cazul motoarelor clasice de cautare.

Parteneriatul incheiat cu Microsoft pentru a oferi in Graph Search rezultate din Bing ajuta atunci cand nu gasesti ceea ce cauti in interiorul retelei sociale. Concluzia celor de la TNW este ca Graph Search are potential pentru a ajuta utilizatorii sa interactioneze mai mult, obiectiv urmarit si de Facebook. In acest moment, potrivit fondatorului retelei, sunt peste 1.000 de miliarde de conexiuni realizate si sute de milioane de poze incarcate. Cat despre confidentialitate, utilizatorii vor fi informati cu privire la modificarea reglementarilor in aceasta privinta. Procesul a inceput deja, dar dupa cum se intampla cu orice actualizare, va lua ceva timp pana cand va ajunge la toti utilizatorii. Graph Search va ajunge la mai multi membrii in urmatoarele saptamani si luni.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează